16 Eylül 2015 Çarşamba

Kabak Çorbası

Sebzelerden zarar gelmediği hepimizin bildiği aşikar, kabak çorbası malzemeleri ve hazırlanışı için hepinize kolay gelsin!


Malzemeler;

- 1 kg. kabak
- 1 Adet soğan
- 1 Yemek kaşığı tereyağı
- 1 Yemek kaşığı un
- ½ Su bardağı süzme yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
- 5/6 sap dereotu
- 5 su bardağı su
- Tuz & Karabiber

Hazırlanışı;

Öncelikle yıkadığımız kabakları soyup, çekirdek kısımlarını çıkartıyoruz. Etli dış kısımlarını ufak ufak doğruyoruz. Derin bir tencerede tereyağı ile ince ince kıydığınız soğanları pembeleşene kadar soteliyoruz. Daha sonra unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam ediyoruz ve kabakları ekliyoruz.
 
Çorbamızın suyunu unu topaklandırmadan yavaş yavaş ekliyoruz ve kabaklar yumuşayana kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Ayrı bir kapta yumurta sarısı, yoğurt, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırıyoruz. Kaynayan çorbamızdan bir kepçe yardımıyla bu karışıma yavaş yavaş ekliyoruz. Karışım ısındığında kaynayan çorbaya ekliyoruz ve kısık ateşte 5/6 dakika kadar kaynatmaya devam ediyoruz.
 
Dereotu ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Önce ellerinize sağlık, sonra afiyet olsun :)

Önemli Noktalar;
- Kabakları soyup, çekirdek kısımlarını çıkartıyoruz.
- Çorbamızın suyunu unu topaklandırmadan yavaş yavaş ekliyoruz.
- Ayrı bir kapta yumurta sarısı, yoğurt, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırıyoruz. Kaynayan çorbamızdan bir kepçe yardımıyla bu karışıma yavaş yavaş ekliyoruz. Direk çorba ile temas sağladığı anda yumurta çorba içinde pişerek tat ve görüntüsü bozulacaktır.
Devamını Oku

Soğan Çorbası

Türk mutfağında pek alışık olmadığımız şarap ile yapılan ve Fransız mutfağından gelen soğan çorbası; klasikler arasına girmiş bir çorbadır. İçine eklenen et suyu ve şarap nedeniyle oldukça doyurucu ve davetlerinizde misafirlerinize ikram edebileceğiz Fransız Usulü Soğan Çorbası malzemeleri ve hazırlığı için hepinize kolay gelsin!


Malzemeler;

- 2 Çorba kaşığı tereyağı
- 1 kg soğan (kişi sayısına göre azaltabilirsiniz)
- 4 Diş sarımsak
- 1 Çay bardağı kırmızı şarap
- 2 Adet defne yaprağı
- 5 Bardak et suyu
- Kızarmış ekmek (çorba kasesinize yetecek kadar)
- 100 gr rendelenmiş kaşar
- Tuz,karabiber
- Frenk soğanı

Hazırlanışı;

         Derin bir tencerede piyazlık doğradığımız soğanları tereyağı ile karamelize olana kadar (yaklaşık 10/15 dakika) soteliyoruz. Defne yaprağı, şarap, tuz, karabiber ve ince ince kıydığınız sarımsakları ekleyerek; şarabın alkolü uçana kadar (yaklaşık 1/2 dakika) sotelemeye devam ediyoruz. Daha sonra et suyunu ekleyerek 15 dakika kadar çorbamızı kaynatmaya devam ediyoruz.

        Çorbamızın kaynama işlemi bittikten sonra ısıya dayanıklı, küçük fırın kaplarının (güveç, porselen, ısıya dayanıklı cam kase..vb) içine eşit miktarda pay ediyoruz. Daha sonra çorbamızın üzerinin tamamını, boşluk kalmayacak şekilde kapatıyoruz. Son olarak kaşar peynirini ekleyerek 1/2 dakika fırınlıyoruz. Fırından çıkarttığınızda üzerine frenk soğanı serperek aynı kase içinde servis yapabilirsiniz.

Önce elinize sağlık, sonra afiyet olsun :)

Önemli Noktalar;
- Şarabın alkolü uçana kadar (yaklaşık 1/2 dakika) sotelemeye devam ediyoruz.
- Çorbalarımızı fırına koymadan önce üzerinin tamamını, boşluk kalmayacak şekilde kapatıyoruz. Aksi halde eklediğimiz kaşarlar çorbaya karışır.
- Fırından çıkarttığınız aynı kap ile servis yapınız.
Devamını Oku

Mantar Çorbası

             Leziz ve mantar severlerin vaz geçilmezi; mantar çorbası malzemeleri ve hazırlanışı için hepinize kolay gelsin :)


Malzemeler;

- 500 gr. kültür mantarı
- 2 yemek kaşığı un
- 1 paket krema
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 diş sarımsak
- 4 su bardağı soğuk su
- 2/3 dal dereotu
- Tuz & Karabiber

Hazırlanışı;

      Öncelikle mantarları güzelce yıkayıp istediğimiz büyüklükte doğruyoruz. Ben, mantar çorbası için ben ince dilimler halinde kesmeyi seviyorum.
        Derin bir tencere tereyağını eritip doğradığımız mantarları ekleyerek soteliyoruz. Ezilmiş sarımsağı ve unu ekleyerek kavurma işlemine devam ediyoruz. Daha sonra suyunu ekleyerek çorbamızı pişirmeye devam ediyoruz. Çorbamızın suyunu eklerken her zaman ki gibi yavaş yavaş ekleyerek devam ediyoruz. Bu sayede kavrulmuş un topaklanmayacaktır. Çorbamınız kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha kaynatmaya devam ediyoruz.
        Ocaktan almadan önce krema, tuz ve karabiber ekliyoruz. Servis yaparken çorbamızın üzerine sotelenmiş mantar ve kıyılmış dereotu ekleyebilirsiniz.

Önce ellerinize sağlık, sonra afiyet olsun!

Önemli Noktalar;
- Çorbamızın suyunu eklerken her zaman ki gibi yavaş yavaş ekleyerek devam ediyoruz. Bu sayede kavrulmuş un topaklanmayacaktır
Devamını Oku

Balkabağı Çorbası

         Alternatif bir tat olan balkabağınından harika, lezzetli ve özellikle çocuklar için çok faydalı bir çorba olan balkabağı çorbası malzemeleri ve hazırlanışı için hepinize kolay gelsin :)


Malzemeler;

- 750 gr. Balkabağı
- 1 Büyük adet kuru soğan
- 1 Yemek kaşığı tereyağı
- 5 su bardağı tavuk veya sebze suyu (veya karıştırabilirsiniz)
- 1 Adet patates
- 2 Yemek kaşığı krema
- Tuz & Karabiber
- 1/3 muskatın rendesi (alternatif ve baskın bir tatdır, bulamazsanız kullanmayabilirsiniz)
- 1 Adet yıldız anason (alternatif ve baskın bir tatdır, bulamazsanız kullanmayabilirsiniz)

Hazırlanışı;

           Öncelikle balkabağının çekirdeklerini çıkartıp kabuğunu soyuyoruz ve iri parçalar halinde doğruypruz. Daha sonra soğan ve patatesi de iri parçalar halinde doğrayıp tereyağında 1-2 dakika kadar soteliyoruz. Çorbamızın suyunu, yıldız anasonu, muskat rendesini, tuz ve karabiberi ekleyerek balkabağı çorbamızı pişiriyoruz. İçine eklediğiniz sebzeler piştikten sonra yıldız anasonu içinden çıkartıp el blendırından geçiriyoruz. Son olarak iki yemek kaşığı kremayı ekleyerek çorbayı karıştırın. Azru ederseniz üzerine küçük bir kaşık krema koyarak servis edebilirsiniz.

Önce elinize sağlık, sonra afiyet olsun :)

Önemli Noktalar;
- El blendırından geçirmeden önce yıldız anasonu çorbanın içinden çıkartmayı unutmayın lütfen. Aksi halde baskın tadından ötürü çorbanız acılaşacaktır.
- Muskat balkabağına çok yakışıyor, baskın bir tadı olması nedeniyle damak zevkinize çorba içine ekleyeceğiniz miktarı ayarlayabilirsiniz.
Devamını Oku

15 Eylül 2015 Salı

Hellimli Tarhana

                Kış aylarında en sevilen çorbalardan biri olan tarhana çorbasını farklı bir sunum hellimli tarhana çorbası haline getirmek için malzemeler ve hazırlanışı için hepinize kolay gelsin!


Malzemeler;

- 3 Yemek kaşığı toz tarhana
- 5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Karabiber
- 1 tutam nane
- 1 paket hellim peyniri

Hazırlanışı;

        Derin bir tenccerede tereyağı, salça ve naneyi hafif kavuruyoruz. Daha sonra toz tarhana ve suyu ekliyoruz. Tarhana çorbası kıvam kazanana kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Çorbamiz hazır olduktan sonra hellim peynirini küp küp doğruyarak tavada rengi değişene kadar soteliyoruz ve çorbamınızın üzerine ekleyerek servise sunuyoruz.

Önce ellerinize sağlık, sonra afiyet olsun :)
Devamını Oku

Yayla Çorbası

         İçimize ısıtan ve geleneksel tatlarımızdan bir olan yayla çorbası malzemeleri ve hazırlanışı için hepinize kolay gelsin!
Malzemler;

- 1 Su bardağı arpa şehriye
- 2 Çorba Kaşığı un
- 1 Kase süzme yoğurt
- 5 Su bardağı su
- 2 Yemek kaşığı tereyağı
- 1 Tatlı kaşığı nane
- 1 Tatlı kaşığı kırmızı biber
- Tuz & Karabiber

Hazırlanışı;

      İlk olarak arpa şehriyeleri su dolu tenceremizde pişiriyoruz. Daha sonra süzme yoğurt ve unu bir kasade karıştırıyoruz. Kaynayan arpa şehriyeli çorba suyuna yavaş yavaş ekleyerek karıştırıyoruz. Karışım içinde un olduğu için çorbanızın içine yoğurtlu unlu karışımı yavaş yavaş ekliyoruz ki suyun sıcaklığı ile un pişerek hamur haline gelmesin. Çorba ve karışımın tamamını birbirine ekledikten sonra yaklaşık 10 dakika kadar ocakta pişirmeye devam ediyoruz.

      Son olarak ayrı bir tavada tereyağı, nane ve biberi hafif kavurup çorbamızın üzerine ekliyoruz.

      Önce ellinize sağlık, sonra afiyet olsun :)

Önemli Noktalar;
- Kaynayan arpa şehriyeli çorba suyuna yavaş yavaş ekleyerek karıştırıyoruz. Karışım içinde un olduğu için çorbanızın içine yoğurtlu unlu karışımı yavaş yavaş ekliyoruz ki suyun sıcaklığı ile un pişerek hamur haline gelmesin.
Devamını Oku

Domates Çorbası

          Mutfağınızı mis gibi kokular ile dolduran, havaların soğumaya başladığı şu günlerde içinizi ısıtacak domates çorbası malzemeleri ve hazırlığı için hepinize kolay gelsin!


Malzemeler;

- 3 Adet orta boy domates
- 5/6 Diş sarımsak
- 5/6 dal fesleğen
- Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- 750 ml. tavuk suyu (375 ml normal su 375 ml tavuk suyu yapabilirsiniz)
- 1 Yemek kaşığı tereyağı
- 1 Yemek kaşığı un
- 1 Adet kesme şeker

Hazırlanışı;

          Çorbamızın enfes bir tat alması için domateslerimize fırınlama işlemi uygulayarak hazırlık aşamasına başlıyoruz. Öncelikle domatesleri kabuklarını soymadan ordan ikiye bölüyoruz ve fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Daha sonra içlerine kabuğu soyulmuş sarımsakları saplayarak, üzerine tuz, karabiber ve zeytin yağı gezdiriyoruz. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişiriyoruz.

           Fırından çıkarttığımız domatesleri henüz sıcakken kabuklarını soyup, üzerine sapladığımız sarımsakları çıkartıyoruz. Derin bir tencerede tereyağını eritip unun kokusu çıkana kavuruyoruz. Bu işlem çorbanızın kıvamlı olmasına neden olacaktır. Unun kokusu çıktıktan sonra (hafif pembeleştikten sonra) üzerine domatesleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Domates suyunu salmaya başladıktan sonra bir adet kesme şeker ekleyerek domateslerin suyunu iyice salmasını bekliyoruz. Son olarak suyunu ekleyip el blenderinden geçiriyoruz. Bu aşamada fesleğenleri ince ince kıyıp içine veya üzerine ekleyebileceğiniz gibi, el blenderinden geçirmeden önce domates çorbamızın içine de ekleyerebilirsiniz. Arzu ederseniz tuz, karabiber takviyesi yapabilirsiniz.

Önce ellerinize sağlık, sonra afiyet olsun :)

Önemli Noktalar;
- Fırından çıkarttığımız domatesleri henüz sıcakken kabuklarını soyup, üzerine sapladığımız sarımsakları çıkartıyoruz.
- Derin bir tencerede tereyağını eritip unun kokusu çıkana kavuruyoruz. Bu işlem çorbanızın kıvamlı olmasına neden olacaktır.
Devamını Oku

14 Eylül 2015 Pazartesi

Patates Salatası

        Yine lezetli ve basit bir tarif olan patates salatası malzemeleri ve hazırlanışı için hepinize kolay gelsin!


Malzemeler;

- 4/5 Adet orta boy patates
- 10 Adet küçük boy kornişon tursu
- 10 Adet çekirdeksiz yeşik zeytin
- 1/2 demet dereotu
- 1/2 demet taze soğan
- 10/15 tane capari turşusu
- 1 Kutu mısır (konserve olarak satılan hazır mısırlardan)
- Taze nane, sumak isteğe bağlı)
- 1 Adet limon
- 1/2 Yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 Yemek kaşığı
- Tuz & Karabiber

Hazırlanışı;

          Ben patates salatası yaparken patatesleri yıkayıp, kabuklarını soyduktan sonra istediğim büyüklükte doğrayarak kaynar suda haşlama işlemini gerçekleştiriyorum. Bu şekilde yaptığımda patatesleri sıcakken kabuklarını soymak zorunda kalmıyorum. Ayrıca küçük parçalar halinde tencerede olacağı için pişme süresi kısalıyor. Bu yöntemi kullanmamdaki en önemli nedenim; çiğ doğradım patatesleri istediğim şekli rahatça verebilmem oluyor :)

         Siz, arzu ettiğiniz şekilde patatesleri haşlamakta özgürsünüz :) Patatesler haşlandıktan ve doğrandıktan sonra henüz sıcakken limon, zeytin yağı ve tuzu ekleyip patatesleri soğuyarak karımı iyice çekmesini sağlıyoruz. Daha sonra kornişon turşu ve zeytinler küçük küçük doğrayarak ilave ettiğimiz patates salatamıza son olarak mısır, sumak, nar ekşisi ve damak zevkinize göre ilave tuz, karabiber ve zeytin yağı ekliyoruz. Taze oldukları için ince ince kıydığımız dereotu ve taze soğanı patates salatanızı servis yapmadan hemen önce eklerseniz diri ve yeşil kalacaklardır.

Önce ellerinize sağlık sonra afiyet olsun :)

Önemli Noktalar;
- Patatesler haşlandıktan ve doğrandıktan sonra henüz sıcakken limon, zeytin yağı ve tuzu ekleyip patatesleri soğuyarak karımı iyice çekmesini sağlıyoruz.
- Taze oldukları için ince ince kıydığımız dereotu ve taze soğanı patates salatanızı servis yapmadan hemen önce eklerseniz diri ve yeşil kalacaklardır.
Devamını Oku

Islak Kek

               Her evin baş tacı, sevgili çocukların vaz geçilmezi, biz hanımların diyet bozma nedeni, beylerin kalplerine giden yolu; ıslak kek malzemeleri ve hazırlanışı için hepinize kolay gelsin :)

Malzemeler;

Hazırlık aşamasının daha kolay olması için malzeme listemizi iki ana başlık altında aşağıdaki gibi topladım.

Kek için;
- 4 Yumurta
- 3 Çay bardağı şeker
- 2 Çay bardağı sıvı yağ
- 2 Çay bardağı süt
- 3 Yemek kaşığı kakao
- 1 Paket kabartma tozu
- 1 Paket vanilya
- 4 Çay bardağı un (kek harcının durumuna göre 1 veya 2 yemek kaşığı kadar ekleyebilirsiniz)

Sos için;
- 4 Çay bardağı süt
- 3/4 Yemek kaşığı kakao
- 2/3 Yemek kaşığı sıvı yağ
- 2/3 Yemek kaşığı şeker

Hazırlanışı;

          İlk olarak derin bir karıştırma kabında yumurtalar ile şekeri köpürene kadar çırpıyoruz. Daha sonra sıvı yağ, süt, kakao, kabartma tozu, vanilyayı karışımıza ekleyerek güzelce karışmasını sağlıyoruz. Son olarak azar azar unu ilave edip kek harcımızı pişirmek üzere kalıbımıza alıyoruz. Sosu sonradan dökülen bir kek yapacağımız için çok derin olmayan yuvarlak veya kare borcamları bu tarifte kolaylıkla kullanabilirsiniz. Borcamı hafif yağladıktan sonra 160-170 dreecede önceden ısıtılmış fırında yaklarık 30 dakika kadar pişirmeye bırakıyoruz. Fırınınızın özelliği gereği daha çabuk pişme olasılığını göz önünde bulundurarak 20 dakidan sonra kekinizi pişene kadar kontrol etmenizi öneririm.

          Islak kekimiz pişerken tencerede sosumuzu hazılamaya başlıyoruz. Süt, kakao, sıvı yağ ve şekeri tencere kısık ateşte kaynama derecesine gelen kadar pişiriyoruz.

          Son olarak fırından çıkarttığımız kekimizi kürdan yardımıyla üzerine delikler açıyoruz. Bu işlemi fırından çıkartır çıkartmanız yapmanız kekin sosun tamamını çekmesine yardımcı olacaktır. Daha sonra hazırladığımız sos kekimizin üzerine döküyoruz ve dolapta 3-4 saat dinlendirme bırakıyoruz. Servis yaparken her zamanki gibi kuruyemişler ve taze meyveleri kullanmaktan çekinmeyin.

Önce ellerinize sağlık, sonra afiyet olsun :)

Önemli Noktalar;
- Hangi keki hazırlarsak hazırlayalım yumurta ile şekerin tam karışmasına, şekerin yumartalar içinde erimesine her zaman özen göstermenizi tavsiye ederim. Krema kıvamına yakın homojen olan yumurta ve şeker karışımı kekinizin her zaman daha fazla kabarmasına neden olacaktır.
- Fırından çıkartır çıkartır çıkartmaz kekimiz henüz sıcakken kürdan yardımıyla delikleri açıp, ılık sosu sıcak kekimizin üzerine döküyoruz ki kekimiz tüm sosu rahatlıkla çekebilsin.        

Devamını Oku

28 Ağustos 2015 Cuma

Sebzeli Makarna Salatası

Yaz aylarında sofralarında farklı lezzetleri arayanlar için harika bir tarif olan sebzeli makarna salatası malzemeleri ve hazırlanışı için hepinize kolay gelsin.


Malzemeler;

- 1 Paket makarna (Spagetti hariç)
- 10 Adet enginar kalbi
- 10  Adet kuşkonmaz
- 3 Adet köz kımızı biber
- ½ Su bardağı siyah zeytin ( çekirdeksiz )
- 1 su bardağı bezelye
- 10 adet kornişon turşusu

Sosu için;
- ½  su bardağı zeytinyağı
- 3 Diş sarımsak
- 10-12  Adet kurutulmuş domates
- 1-2 Yemek kaşığı makarna suyu
- Bir avuç taze nane
- Tuz-karabiber

Hazırlanışı;

         İlk işimiz; makarnalarımızı haşlamak olacağı için, su dolu bir tencereye bol tuz koyarak makarnalarımızı kaynamaya bırakıyoruz. Su kaynadıktan sonra makarnaları 8-10 dakika aldante denen kıvama gelene kadar pişiriyoruz ve süzdürüp soğumaya bırakıyoruz.

         Kullanacağımız sebzeler maddi açıdan bazı bütçelere fazla gelebilir. Bu durumda endişe etmeden evinizde bulunan sebzeleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tavada hafif soteleyerek kabak, havuç, brokoli, karnıbahar ..vb kullanmaktan çekinmemenizi öneririm. Her zaman ki gibi mutfağınızın şefi sizsiniz :)

        Ayrı bir tencerede enginar kalbi, kuşkunmaz ve bezelyeyi haşlıyoruz. Lezzetli sebzeler ile donatacağımız sebzeli makarna salatamızda tüm sebzelerin tadını ayrı ayrı alabilmek için iri iri doğrama işlemi uyguluyoruz. Haşlanan enginar kalbi, kuşkonmaz ve bezelye soğuduktan sonra köz biber, siyah zeytin ve kornişonu da doğrayarak tüm sebzeleri makarna ile karıştırıyoruz.

        En son olarak mutfak robotunda sebzeli makarna salatamızın sosunu hazırlamak için; zeytinyağı, sarımsak, tuz ve karabiberi parçalıyoruz. Daha sonra hazırladığımız sosumuzun içine ince ince doğradığımız kurutulmuş domatesleri ve iki yemek kaşığı kadar makarnanın haşlama suyundan ekleyerek sebzeli makarna salatamız ile birleştiriyoruz. Son olarak iri parçalar halinde taze naneyi de sebzeli makarna salatamıza ekleyerek soğuk olarak servise sunuyoruz.

Önce ellerinize sağlık,sonra afiyet olsun :)

Önemli Noktalar;
- Tarifte bulunan sebzeler yerine; evinizde bulunan sebzeleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tavada hafif soteleyerek kabak, havuç, brokoli, karnıbahar ..vb rahatlıkla kullanabilirsiniz.
- Hazırladığımı sebzeli makarna salatamızı soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
Devamını Oku

27 Ağustos 2015 Perşembe

Vişneli Crumble

               İstediğiniz her tatlının üzerine rahatlıkla ekleyebileceğiniz, sütlü tatlılarınızın, tartlarınızın üzerine çok yakışacak olan crumble yapımı oldukça kolaydır. Tereyağı, un ve şeker birleşimi ile oluşan crumble tarifinin çok işinize yarayacağından eminim. Pratik ve değişik lezzetleri sevenler için vişneli crumble malzemeleri ve hazırlanışı için hepinize kolay gelsin!



Malzemeler;

- 150 gr. tereyağı
- 1,5 Su bardağı un
- 3 Yemek kaşığı toz şeker (esmer veya beyaz)
- 350 gr. donmuş vişne
- 1-2 Yemek kaşığı pudra şekeri


Hazırlanışı;

              Donuk vişnelerimizin üzerine pudra şekerini ekleyip güzelce karışmasını sağlıyoruz ve fırın kabımızın içerisine yayıyoruz. Burada vişne yerine; şeftali, elma, armut, ahududu..vb rahatlıkla kullanabilir, dilerseniz hepsini ekleyerekte yapabilirsiniz. Tamamiyle damak tadınıza kalmış, mutfağınız her zaman ki gibi şefi sizsiniz :)

              Derin bir kapta un ve toz şekeri karıştırıp üzerine tereyağını ekliyoruz ve ufalamaya başlıyoruz. Kum gibi bir kıvama gelecek olan karışımızda iri parçaların kalmasında bir sakınca yok. Toz haline getirmemenizi görselliği açısından tavsiye ederim. 

               Hazırladığımız karışımı vişnelerin üzeri kapanacak şekilde pay edip serpiştiriyoruz. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30 dakika, üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz. Arzu ederseniz dondurma veya kuruyemişler ile servis edebilir, fırından çıkınca sıcağa yakın ılık servis etmenizi tavsiye ederim.

Önce ellerinize sağlık, sonra afiyet olsun :)

Önemli Noktalar;
- Ayrı ayrı küçük kaplar kullanabilceğiniz gibi büyük tek bir kapta da yapabilirsiniz.
- Vişne yerine sevdiğiniz diğer meyveleri kullanabilirsiniz. Özellikle elma ile yapılan crumble içine eklenen tarçın mükemmel bir lezzet bırakıyor.
- Ufalama işlemi yaparken karşım içinde iri parçalar bırakmanızı tavsiye ederim.
- Un, tereyağ ve şeker ekleyerek yaptığınız crumble düz bir tepsi de yarı olarak pişirebilir, dilediğiniz tatlıların üzerine ekleyebilirsiniz.
Devamını Oku

25 Ağustos 2015 Salı

Tahinli Sarma

                  Çay ve atıştırmalık saatlerinizde keyifle sunabileceğiniz, lezzetli ve değişik bir tarif olan tahinli sarma malzemeleri ve hazırlanışı için hepinize kolay gelsin!


Malzemeler;

- 3 Yaprak baklavalık yufka
- 50 gr. eritilmiş tereyağı
- 5 Yemek kaşığı tahin
- 4 Yemek kaşığı toz şeker
- 150 gr toz ceviz


Hazırlanışı;

            Öncelikle tahinli sarmamızı pişirmek için fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz ve lezzetli tahinli sarmamızı yapmaya başlıyoruz. Tahinli sarmamamız için iki farklı yapım aşaması bulunmaktadır.

Birinci yönetem ki ben bu yöntemi tercih ediyorum; Bir yaprak baklavalık yufkayı tezgaha serip üzerine bir fırça yardımıyla tereyağı, ince bir tabaka tahin, toz ceviz ve toz şeker serpiyoruz. Sonra tekrar bir yaprak yufka serip aynı işlemi tekrarlıyoruz. Son kat yufka için de aynı işlemi yapıp rulo halinde sarıyoruz.

İkinci yöntem; Bir yaprak yufka üzerine fırça ile tereyağı sürüyoruz. Üzerine diğer yaprak yufkayı ekleyip tekrar tereyağı sürüyoruz. Son yufkaya da aynı işlemi uygulayıp, tahin, toz şeker ve ceviz ekleyip rulo haline getiriyoruz.

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkarttığınız ruloları yatay bir şekilde kesip soğumaya bırakıyoruz. Arzu ederseniz ceviz, toz şeker veya pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz.

Önce ellerinize sağlık, sonra afiyet olsun :)
Devamını Oku

Fırında Sıcak Helva

              Ağustos ayının sonlarında olmamıza rağmen, sonbahar esintisini hissetmeye başladığımız şu günlerde; fırında sıcak helva yapımı pratik, sunumu hoş bir tatlı olup deniz mahsüllü yemeklerden sonra yenebilecek en hafif tatlıdan biridir. Sofranızdaki sevdiklerinizi sevindiren fırında sıcak helva malzemeleri ve tarifi için hepinize kolay gelsin!

 
Malzemeler;

- 500 gr. sade helva
- 1 Su bardağı süt
- 1 Yemek kaşığı tereyağı
- ½ Limon suyu


Hazırlanışı;

             Hazırlanışı çok pratik olan fırında sıcak helvayı hazırlamadan önce fırınımızı 180 derece ayarlayıp ısıtıyoruz. Derin bir kabın içine helvayı ellerimiz veya çatal yardımıyla iyice eziyoruz ve yavaş sütü ekleyerek homojen bir kıvam alana kadar helva ile sütün karışmasını sağlıyoruz. Son olarak limon suyu ve oda sıcaklığına gelmiş tereyağını ekleyerek tüm malzemeleri karıtırıp, sunum yapmak istediğimiz kalıba alıyoruz. 180 derecede önceden ısıttığımız fırında 6-8 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkar çıkmaz ve bir top dondurma ile servis yapmanızı öneririm. Arzu ederseniz dövülmüş fındık,ceviz serperek sunabilirsiniz.

Önce ellerinize sağlık, sonra afiyet olsun J
Devamını Oku

24 Ağustos 2015 Pazartesi

Yağsız Kek

              Muhtemelen yediğiniz en masum kekler arasına arasına girecek; yağsız kek malzemeleri ve hazırlanışı için hepinize kolay gelsin!


Malzemeler;
 
- 50 gr bitter veya sütlü çikolata
- 1 Çay bardağı süt
- 2 Çay bardağı un
- 2 Çay bardağı şeker
- 1 Yumurta
- Tuz
- File badem, fındık veya ceviz (isteğe bağlı)

Hazırlanışı;

                Öncelikle çikolatayı benmari usulü eritiyoruz. Başka bir kapta çırptığımız yumurtayı çikolata içine yavaş yavaş ekliyoruz ve hızlıca karıştırıyoruz. Daha önce hazırladığımız Browni Kurabiye ve Unsuz Çikolatalı Kekte yaptığımız gibi sıcak bir malzeme ile yumurtayı karıştırırken yavaş yavaş ekleme işlemini yaparak karıştırıyoruz ki, yumurta sıcak malzeme ile birleşip pişmesin. Browni Kurabiye ve Unsuz Çikolatalı Kek tarifine buradan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
                Yumurtayı benmari usulü erittiğimiz çikolata ile karıştırdıktan sonra süt, un, şeker ve bir tutam tuz ekleyerek yağsız kek harcımızı oluşturmuş oluyoruz. Zevkinize göre içine fındık, ceviz, badem, damla çikolata veya kuru meyve ekleyebilirsiniz.
                Yağsız kekimizi fırına koyamadan önce kelepçeli kalıbımızın kenarlarını ve dibini aliminyum folio ile kaplıyoruz. Bu işlem sayesinde yağsız kekimizin kenarları yanmayacaktır. Son olarak 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 15 dakika üzeri sertleşene kadar pişiriyoruz. İçinde yağ olmadığı için 15 dakikayı geçen pişirme süresi kekinizin kuru olmasına neden olacaktır. Arzu ettiğiniz şekilde süsleyip sunabilirsiniz.

Önce ellerinize sağlık, sonra afiyet olsun!

Önemli Noktalar;
-  Yumurtayı çikolata içine yavaş yavaş ekliyoruz ve hızlıca karıştırıyoruz. Sıcak bir malzeme ile yumurtayı karıştırırken yavaş yavaş ekleme işlemini yaparak karıştırıyoruz ki, yumurta sıcak malzeme ile birleşip pişmesin.
- Yağsız kekimizi fırına koyamadan önce kelepçeli kalıbımızın kenarlarını ve dibini aliminyum folio ile kaplıyoruz. Bu işlem sayesinde yağsız kekimizin kenarları yanmayacaktır.
- İçinde yağ olmadığı için 15 dakikayı geçen pişirme süresi kekinizin kuru olmasına neden olacaktır.
Devamını Oku