11 Ocak 2016 Pazartesi

Sahrap Pepa Sahrap Soysal'dan Karidesli Humus

Yaptığım turizm işi gereği bir çok farklı mekanda, farklı lezzetleri deneme şansım oluyor. En yakın tarihten keyifli bir örnek vermek gerekirse; sevgili Sahrap Soysal'a ait, ev ortamında keyifli bir mekan olan  ''Sahrap Pera'' 'yı keyifle tavsiye ediyorum.


Sevgili Sahrap Soysal ve büyük oğlu Sevgili Mehmet ile keyifle işlettikleri, henüz 6 önce kapılarını yemek severlere açtığı Sahrap Pera; tam bir anne evi gibi... Karnınız dümdüz gidip, kocaman bir göbekle ayrılıyorsunuz. İkramların sonu gelmezken, samimiyet, güler yüz ve Sahrap Hanım ile Mehmet Bey'in nazik ilgilisi sizi şımartıyor. Mönü fiyatlarının çok uygun olduğu, lezzetli ve tıka basa yemek yiyebileceğiniz harika bir anne evi....
Bu keyifli anne evine gitmişken tadına doyamadığım Karidesli Humus tarifini sizler ile paylaşmaktan keyif duyuyorum! Karidesli Humus ve hazırlanışı için hepinize kolay gelsin.

karideslii humus


Malzemeler;

Her zaman olduğu gibi daha pratik bir şekilde uygulaya bilmeniz için humus ve karides için ayrı ayrı malzeme listesi hazırladım.

Humus için;


  • 1 su bardağı nohut,
  • 2 yemek kaşığı tahin,
  • 1/2 limonun suyu,
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı,
  • 1/2 çay bardağı su (nohutları haşladığınız sudan kullanabilirsiniz),
  • 1 silme çay kaşığı kimyon,
  • 2 diş sarımsak,
  • Tuz,


  • Tereyağlı Karides için;
    • 2 yemek kaşığı tereyağı, 
    • 200 gr karides, 
    • 2 diş sarımsak, 
    • 1 çay kaşığı pul veya toz biber 
    • Tuz 
    • Dekor için bir tutam maydanoz
    Hazırlanışı;

    Öncelikle humusun kolay gibi görünen fakat fazla emek ve sabır isteyen keyifli bir lezzet olduğunu belirtmek isterim. Öncelikle nohutları bir gün önceden suda bekletmenizi pişme süresini azaltmak için tavsiye ederim, zira pişen nohutların teker teker kabuklarını soymak durumunda kalacağız. Akşamdan suda bekletme bu işlemi daha kısa vakitte yapabilmenize, dolayısıyla nohutların daha hızlı haşlanmasını sağlayacaktır. Nohutları iyice yumuşayana kadar haşlanırsa kabuklarının soyulması daha kolay olacaktır. Humusu nohutların kabuklarını soymadan yapanlar da var fakat lezzet ve görüntünün istenilen kadar mükemmel olmadığını belirtmek isterim, bu nedenle biraz vakit ayırarak nohutların kabuklarını soyarsanız; humus çok daha lezzetli olacaktır.

    Bu işlemden sonra haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohutları, tahin, limon suyu, su, zeytinyağı, kimyon, sarımsak ve tuzu rondo yardımıyla pürüzsüz bir krema kıvamına gelene kadar rondodan geçirin. Eğer rondonuz yok ise işiniz geleneksel usul havana kaldı demektir :) Serviste kullanacağınız sunum tabağınıza humusu güzelce yayın. Daha sonra üzerine ekleyeceğimiz ve humus olmadan da yapabileceğiniz tereyağlı karidesi hazırlamaya başlıyoruz. Karideslerin büyüklük ve miktarına uygun bir tavada tereyağı eritiyoruz ve ince ince kıydığımız sarımsakları soteliyoruz. Güzelce yıkanmış ve ayıklanmış karidesler ile tuz ve kırmızı biberi de tavaya atıp, 3-4 dakika soteliyoruz. Karideslerin boyuna göre soteleme süresini azaltabilirsiniz. Eğer en küçük boy karides soteliyorsanız 2-3 dakika sotelemeniz yeterli olacaktır. Aksi halde karidesler kuruyarak lastiksi bir kıvam alır.

    Hazırladığımız tereyağlı karidesleri yağı ile birlikte humusun üzerine sıcakken alıyoruz ve arzu ettiğimiz şekilde maydanoz, frenk soğanı, yeşil soğan.. vb ile süsleyerek servise sunuyoruz. Önce ellerinize sağlık, sonra afiyet olsun!

    Önemli Noktalar;
    - Karides yerine; pastırma, tereyağı veya zeytinyağı tavada baharatlar ile çeşnilendirerek servis yapabilirsiniz.
    - Tereyağlı karidesi ayrı bir tarif olarak keyifle sevdiklerinize sunabilirsiniz.
    - Humusu da ayrı bir tarif olarak  keyifle sevdiklerinize sunabilirsiniz :)
    - Karides boyutları pişe süresinde farklılık gösterebilir, fazla pişirmemeye özen gösterin. Aksi halde kuruyarak lastiksi bir yapı alır.
    - Haşladığınız nohutları rondodan geçirmeden önce mutlaka dış kabuklarından ayırmanızı tavsiye ederim.
    -  Humus içinde sarımsak olduğu için tükebileceğiniz kadar yapılması gerekir, ağzı hava almayacak şekilde kapatıldığı takdirde buz dolabında maksimum bir hafta kadar saklayabilirsiniz.
    - Uğraştırıcı olduğu için hazır humusu dolapta saklamak yerine, haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohutları buz dolabınızda saklayabilir, misafiriniz gelmeden 30 dakika içinde hızlıca humusunuzu hazırlayabilirsiniz.

    Paylaş

    Benzer Yayınlar

    Sahrap Pepa Sahrap Soysal'dan Karidesli Humus
    4/ 5
    Oleh

    Abone Olun!

    Senden,benden, bizden hikayer ile pratik lezzetlerin adresi SosyalCheff...