11 Ağustos 2015 Salı

Zeytinyağlı Enginar

                 Bazılarımız farklı bir yapıya sahip olduğu için zeytinyağlı enginardan pek hoşlanmayabilir. Fakat birazdan sizler ile paylaşacağım ekşili ve zeytinyağlı enginar tarifini denerseniz fikrinizin değişeceğinden eminim. Zeytinyağlı enginar malzemeleri ve hazırlaşı için hepinize kolay gelsin!


Malzemeler;
- 4 adet ayıklanmış enginar
- 1 Adet havuç
- 1 Adet patates
- 1 Adet soğan (Var ise 10 adet arpacacık soğan)
- 100 gr bezelye
- 1 Adet limon
- 1-2 Adet kesme şeker
- 1 Tatlı kaşığı unu
- Zeytinyağı
- Dereotu

Hazırlanışı;

                Öncelikle garnetürlerimizi küp küp keserek hazırlıyoruz. Elinizde varsa soğan olarak arpacık soğanları bütün olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Yaklaşık 10 adet arpacık soğan yeterli olacaktır. Eğer arpacık soğan bulma şansınız yok ise; normal soğanı uzun uzun keserek kullanabilirsiniz. Öncelikle yayvan bir tencerede zeytinyağı ile soğanlarımızı pembeleşene kadar soteliyoruz. Başka bir tencerede küp küp doğradığımız havuç, patates ve bezelyeleri 10-15 dakika kadar haşlıyoruz. Bu işlem enginarlar ile garnetürlerin aynı oranda pişmesini sağlayacaktır.

Sebzeleri haşladığınız bu suyu atmamanızı tavsiye ederim, enginarın üzerine ekleyeceğimiz sıcak su yerine sebzelerin haşlandığı suyu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Böylelikle sebzelerimiz vitaminlerini kaybetmeyecektir. Daha sonra haşlanan sebzeleri soğanlar ile birleştirip yaklaşık 5 dakika kadar soteliyoruz. Sotelenen sebzelerin üzerine enginarların çukur kısmı tavaya gelecek şekilde yerleştiriyoruz ve limonun suyunu sıkarak, limon suyuna unu ekliyoruz. Homojen bir karışım (unların topak olarak kalmaması lazım) elde edene kadar çırpıyoruz. Daha sonra enginarların üzerine hazırladığımız limon sosu döküyoruz ve 2-3 dakika enginarların limon sosun birazını çekmesini bekliyoruz. Tuz, şeker ve ince ince kıydığımız dereotunu ilave ettikten sonra, daha önce patates, havuç ve bezelyeleri haşladığımız suyu ekliyoruz.

Bu aşamada; zeytinyağlı enginarı pişirdiğiniz tencerenin üzerini kaplayacak büyüklükte bir yağlı kağıdı ıslatarak enginarların üzerlerini kapatarak pişmeye bırakıyoruz. Bu uygulama ile enginarlarınız pişerken renk kaybına uğramayarak kararmayacaktır. Tarif ettiğim yağlı kağıt ile pişirmeyi yapamazsanız kapağı açmadan pişirmeniz de aynı sonucu elde etmenizi sağlayacaktır.

Enginarlarımızı çatal veya kürdan batırarak pişip pişmediğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Gerekli görürseniz enginarları ters düz edip yüksek tarafınında limonlu sosu çekmesini sağlayabilirsiniz. Unlu bir limonlu sos yaptığımız için enginarlar suyu erken çekebilir, ara ara kontrol etmenizde fayda var. Soğuduktan sonra altına bir adet limon dilimi, üzerini taze bir kaç dereotu dalı ile süsleyerek sunuma hazırlayabilirsiniz.

Önce ellerinize sağlık, sonra afiyet olsun!

Önemli Noktalar;

- Unlu bir limonlu sos yaptığımız için enginarlar suyu erken çekebilir, ara ara kontrol etmenizde fayda var.
- Küp küp doğradığımız havuç, patates ve bezelyeleri 10-15 dakika kadar haşlıyoruz. Bu işlem enginarlar ile garnetürlerin aynı oranda pişmesini sağlayacaktır.
- Sebzeleri haşladığınız bu suyu atmamanızı tavsiye ederim, enginarın üzerine ekleyeceğimiz sıcak su yerine sebzelerin haşlandığı suyu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Böylelikle sebzelerimiz vitaminlerini kaybetmeyecektir.
-  zeytinyağlı enginarı pişirdiğiniz tencerenin üzerini kaplayacak büyüklükte bir yağlı kağıdı ıslatarak enginarların üzerlerini kapatarak pişmeye bırakmanızı, enginarların kararmamaları için tavsiye ediyoruz. Fkat tarif ettiğim yağlı kağıt ile pişirmeyi yapamazsanız; kapağı açmadan pişirmeniz de aynı sonucu elde etmenizi sağlayacaktır.

Paylaş

Benzer Yayınlar

Zeytinyağlı Enginar
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Senden,benden, bizden hikayer ile pratik lezzetlerin adresi SosyalCheff...