Malzemeler;
- 1 kg. bamya
- 2 adet domates
- 1 adet soğan
- 2 adet limon
- 1-2 küp şeker
- Tuz
- Zeytinyağı
Hazırlanışı;
Öncelikle bamyaların sap kısımları keskin bir bıçak ile yuvarlayarak çok ince bir zar halinde alıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli nokta; fazla derine girmeden, bamyayı sıkmadan ayıklamaktır. Sap kısımlarını kökünden keser veya derin bıçak darbeleri ile ayıklarsanız; bamyanız pişerken kendine özgü salgısını salgılayacak ve göze hoş görünmeyeren bulamaç haline gelecektir. Ayıklama işleminden sonra derin bir tencerede bamyaları haşlıyoruz. Haşlama suyuna bir adet limonun suyunu sıkarak bol miktarda tuz ekleyerek yaklaşık 30 dakika haşlıyoruz. Derin bir başka tencerede zeytinyağında soğanlarımızı soteleyip, hafif pembeleştikten sonra domateslerimizi küp küp doğruyoruz ve kıvam alması için biraz pişiriyoruz. Domatesler suyunu salmaya başladığında içine şeker, tuz ve bir adet limonun suyunu ekleyip, kısık ateşte pişirmeye bırakıyoruz. Çatal batırarak pişip pişmediğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Soğuduktan sonra üzerini taze bir kaç kekik dalı ile süsleyerek sunuma hazırlayabilirsiniz.
Önce ellerinize sağlık, sonra afiyet olsun!
Önemli Noktalar;
- Bamyaların sap kısımlarını kökünden keser veya derin bıçak darbeleri ile ayıklarsanız; bamyanız pişerken kendine özgü salgısını salgılayacak ve göze hoş görünmeyeren bulamaç haline gelecektir.
- Dilerseniz et ekleyerek etli hale de getirebilirsiniz. Et eklediğiniz takdirde pişirirken yarım limonun suyunu eklemenizi tavsiye ederim.
Paylaş
Zeytinyağlı Bamya
4/
5
Oleh
Unknown