7 Mart 2016 Pazartesi

Sultanahmet Antakya Restoran'dan Künefe

Mart ayının kapıdan baktırdığı dünde, bahar esintisini ve güneşli havayı fırsat bilip kendini dışarı atanlardan biri olarak keyifli bir yazı yazmaya karar verdim :)
 
Bildiğiniz gibi işim gereği çok fazla yeni yer görme, deneme ve ulaşma şansım yüksek oluyor, eski bir tanıdığa denk geldiğimiz Antakya Restoran'da yorgunluk kahvesi eşliğinde leziz bir künefe deneme şansımız oldu. Daha önceden başka bir işletmede görevli olan, şimdiyse Sultanahmet bölgesinde salaş ve keyifli Antakya Restoran'a transfer olan ev sahibine tekrar sonsuz teşekkürler. Sultanahmet bölgesinde  bildiğiniz çok fazla sayıda kebapçı bulmak mümkün ama lezzetli, güler yüzlü ve uygun fiyatlısını bulmak o kadar kolay olmuyor maalesef. Restoran oldukça salaş, bol miktarda yabancı ve kaliteli turist portföyü ile aynı ortamı paylaşabileceğiniz keyifli bir restoran olan Antakya Restoran'a güzel ağırlaması için bir kez de sizler aracılığı ile teşekkür etmek istiyorum.
 
O zaman Antalya Mutfağı, Antakya Restorandan gelsin bol şerbetli bir künefe :) Bu arada yapılışının ne kadar kolay olduğunu gördükten sonra misafirlerinize keyifle sunacağınız künefe; dünyada peynir ile yapılan ilk tatlı olarak tarihe geçmiştir.
 
 
Malzemeler;
Daha anlaşılır olması için malzemeleri üç ana başlık altında aşağıdaki şekilde grupladım;
 
Künefe için;
  • 250 gr tel kadayıf
  • 150 gr tuzsuz peynir (künefe peyniri veya dil peyniri)
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı pekmez
  • Şerbeti için;
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • Üzeri için;
  • Antep fıstığı
  • Kaymak veya dondurma
  •  
    Hazırlanışı;
    Şerbetli hangi tatlıyı hazırlarsak hazırlayalım her zaman ilk olarak şerbeti hazırlamayı öneririm, böylelikle soğuması için ek zamana ihtiyaç duymasınız. Şerbet için şeker ve suyu bir tencerede kaynatıyoruz. Belirli aralıklar ile karıştırırsanız dibi tutmaz. Şerbet kaynağınca içine limon suyu eklenerek yaklaşık 10-15 daha kaynatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
     
    Şerbet soğurken hemen künefenin yapım işlemlerine başlatıyoruz. İlk olarak tereyağını kısık ateşte eritiyoruz ve soğuması için bekletmeye alıyoruz. Tereyağı soğuyup tekrar donmaya başladığında pekmez eklenerek muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Pekmez kadayıfın rengi için kullanılıyor, elinize pekmez yok ise sorun değil. Künefe tabağınız varsa ilk tercihiniz olsun, yok ise; teflon veya seramik tavada kullanabilirsiniz. Künefeyi yapacağınız kabın dibine pekmez ile karıştırdığımız ve muhallebi kıvamına gelen tereyağını sürüyoruz. Kalıp şeklinde sürmemenizi tavsiye ederim, aksi halde tatlıda baskın bir tereyağı tadı olacaktır. Yağlama işleminden sonra tel kadayıfları ince dince elimizle ufaltıyoruz, burada bir bıçaktan yardım da alabilirsiniz. Tel kadayıfın bir bölümüne yağladığımız kaba boşluk kalmayacak şekilde bastırarak yayıyoruz. Tuzsuz künefe peynirini rendeleyip kadayıfın üzerine yine boşluk kalmayacak şekilde yayıyoruz. Tuzsuz künefe peyniri temin edemezseniz dil peyniri de kullanabilirsiniz. Kalan tel kadayıf peynirlerin üzerine yine boşluk kalmayacak şekilde bastırılarak yayılır ve başka bir tepsi veya elinizle iyice bastırırsanız boşluksuz bir şekilde künefemizi hazırlamış durumda oluruz.

    Künefemizin hazırlık işlemleri bittikten sonra pişirme işlemine hemen başlayabiliriz, alt kısmını kısık ateşte kızarana kadar pişiriyoruz. Daha sonra bir maşa, tabak veya tepsi yardımıyla ters çevirip üstte kalan tarafını da kızarana kadar pişiriyoruz. Tereyağı ve pekmez kokusu eşliğinde, kızarma sesleri ile mutfağınızın şefi olmanın gururunu yaşadığınızı görüyor gibiyim :)

    Oda sıcaklığına gelmiş şerbetimizi sıcak künefenin kenarlardan başlayarak döküyoruz ve güzel şerbeti çekmesini bekliyoruz. Künefe tabağı kullandıysanız 1-1,5 çorba kepçesi kadar şerbet yeterli olacaktır.  Fakat daha farklı bir tepsi veya tava kullandıysanız; şerbeti eklediğinizde künefenin içinde yüzmemesi ve kızarttığımız künefeyi çok yumuşatmamasına dikkat ederek şerbet oranını kendiniz ayarlayabilirsiniz. Son olarak dövdüğünüz veya toz olarak satın aldığınız antep fıstığı, dondurma veya kaymakla sıcak olarak servise sunabilirsiniz.

    Önce ellerinize sağlık, sonra afiyet olsun!
     
    Önemli Noktalar;
    - Ilık veya sıcak servis önerilir. Künefeleri daha önceden hazırlayıp servis aşamasında kızartıp şerbetini dökebilirsiniz.
    - Tuzsuz peynir kullanmanız çok önemli, tuzsuz künefe peyniri olarak temin edebilirsiniz. Bulamadığınız taktirde dil peyniri de aynı görevi görecektir.
    - Künefe tabağı veya tepsisi bulamazsanız, tava veya daha farklı bir tepside aynı şekilde pişirebilirsiniz.
    - Künefeyi yaparken düzgün ve boşluk kalmayacak şekilde tabaklara yaymaya dikkat etmelisiniz.
    -  Künefe tabağı içinde tereyağını sürerken kalıp gibi bırakmamanızı tavsiye ederim.
    - Hazırlanan şerbeti başka tatlılar için de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

    Paylaş

    Benzer Yayınlar

    Sultanahmet Antakya Restoran'dan Künefe
    4/ 5
    Oleh

    Abone Olun!

    Senden,benden, bizden hikayer ile pratik lezzetlerin adresi SosyalCheff...